top of page

Kandidaattiseminaari

Kandidaattiseminaarin opetus etenee kaksivaiheisesti siten, että seminaarin ensimmäisellä intensiivisellä puoliskolla tammi-helmikuussa ideapapereita työstämällä saadaan tuotettua tutkimussuunnitelma ja toisella puoliskolla maalis-huhtikuussa tämän suunnitelman pohjalta jokainen tekee itsenäisesti oman kandidaatintutkielmansa.

​

Ensimmäisessä seminaarikokoontumisessa käydään läpi opintojakson perusasioita ja työskentelyä. Lisäksi kartoitetaan opiskelijoita kiinnostavia aiheita, joista edetään nopeassa tahdissa oman aiheen valintaan. Ohjaaja esittää aiheiden mielekkyydestä, tutkittavuudesta ja kytkennästä kunta- ja aluejohtamiseen omat kommenttinsa, jotka tulee ottaa huomioon aihevalintaa tehtäessä. Seminaarin osallistujat voivat kommentoida toistensa tutkimusideoita ja antaa niihin liittyviä vinkkejä.

 

Ensimmäisen kokoontumisen jälkeen opiskelijat tekevät ideapaperin, jossa he pohtivat valitsemaansa tutkielmansa aihepiiriä. Tästä edetään viikoittain ideapaperia jalostamalla ensin aiheesta tutkimustehtävän täsmentämiseen ja siitä edelleen teoria- ja metodivalintoihin, joiden jälkeen vuorossa ovat muotoseikat ja lopuksi tieteellinen kirjoittaminen. Näin jokainen saa prosessin kuluessa aikaiseksi tutkimussuunnitelman, joka käsitellään seminaarissa tavanomaista opponointimenettelyä noudattaen. Tämä tapahtuu viimeisessä seminaarikokoontumisessa. Tämän jälkeen jokainen keskittyy tutkimussuunnitelman viitoittamalla tavalla oman tutkielmansa tekemiseen. Tutkielma tulisi saada valmiiksi keväällä, mielellään huhti-toukokuun kuluessa.

keskustakampus-paakuva_edited.jpg

Seminaarin kulku

Kandidaattiseminaarin intensiivivaiheen tarkoituksena on laatia toimiva ja tutkielman tekemistä tarkoituksenmukaisesti ohjaava tutkimussuunnitelma. Sen tulisi olla valmis ennen seminaarin viimeistä kokoontumista eli kevätlukukauden seminaarissa helmikuun loppupuolella. Seuraavassa kuvataan lyhyesti seminaarin intensiivivaiheen eteneminen ja seminaarikokoontumisten pääteemat. Seminaarin tarkempi aikataulutus selviää Sisusta ja Moodlesta. 

Ensimmäinen kokoontuminen 

Seminaarin perusasiat

Oman aiheen hahmottelu

1

Oman aiheen valinta ja tarkentaminen

Seminaarin toteutuksen yleisperiaatteet

​

1. Tutkimussuunnitelman rakentaminen etenee ideapaperia jalostamalla.

2. Tutkimussuunnitelman sisältöjen käsittely on iteratiivista, ts. käsittely etenee teemoittain, mutta kuitenkin niin, että jokaiseen teemaan palataan tarvittaessa suunnitelman laadintaprosessin kuluessa.

3. Kokoontumiset ovat opiskelijalähtöisiä, joten pääpaino on opiskelijoiden tiedontarpeista nousevassa keskustelussa ja opiskelijoiden omavastuisuuden korostamisessa. 

Oman aiheen jalostaminen ja tehtävänasettelu

2

Tutkimus-tehtävän muotoilu

Kolmas kokoontuminen 

Teoreettinen viitekehys

3

Tutkielman käsitteellinen, analyyttinen tai teoreettinen viitekehys

Neljäs kokoontuminen 

Metodologia

4

Tutkielman aineisto ja metodivalinnat

Viides kokoontuminen 

Tutkielman muotoseikat

5

Oman työn viitteet, lähteet ym. muotoseikat

Kuudes kokoontuminen 

Tieteellinen kirjoittaminen

6

Tieteellisen tekstin tuottaminen

Seitsemäs kokoontuminen 

Tutkimussuunnitelma valmis

 

Esittely ja opponointi

- Oman suunnitelman esittely ja puolustaminen

- Tutkimussuunnitelman opponointi

7

Tutkielman tekemisen aloittaminen tutkimus-suunnitelman pohjalta.

Toinen kokoontuminen 

AEnB2Ur8aRCKVTwe-c4-cxQxkCaBYwI7YL-ZmVKs

Kirjasto järjestää seminaari-kokoontumisten lisäksi erillistä tiedonhankintataitojen opetusta

Osoite

Tampereen yliopisto

33100 Tampere

Vastuuopettaja

Ari-Veikko Anttiroiko

Kunta- ja aluejohtaminen

© 2020 Ari-Veikko Anttiroiko, Tampere University, Finland. Created with Wix.com

bottom of page