top of page
Students

Kandidaattiseminaari ja -tutkielma

Kunta- ja aluejohtamisen kandidaattiseminaari valmentaa tieteellisen tutkimuksen tekemiseen!

Kandidaattiseminaarin tehtävänä on valmentaa opiskelijaa itsenäiseen tieteelliseen työskentelyyn, tutkimusprosessin hallintaan sekä tutkimussuunnitelman ja tutkielman laadintaan.

Tutkimussuunnitelma on yksi tämän opintojakson konkreettisia tuotoksia. Se tarjoaa askelmerkit kandidaatin tutkielman laadinnalle. Tutkimussuunnitelma on niin tutkimushankkeiden arvioinnin kuin niiden menestyksellisen toteuttamisenkin työväline.

Kandidaattiseminaarin tärkein tuotos on prosessin lopputuloksena syntyvä kandidaatintutkielma. Sen yhteydessä tehdään myös kypsyysnäyte. Kyseessä on alemman korkeakoulututkinnon opinnäyte.

Seminaari

Book Store

Kandidaattiseminaari

​

Kandidaattiseminaari ja -tutkielma -opintojakson tehtävänä on valmentaa osallistujia tieteelliseen ajatteluun ja tieteellisiin työskentelytapoihin sekä käytännössä harjaanuttaa opiskelijoita alemman korkeakoulututkinnon opinnäytteen kirjoittamiseen. 

Osaamistavoitteet

​

Opintojakson osaamistavoitteet liittyvät ennen muuta tieteellisen työskentelyn ja tiedonhallinnan käytäntöjen hallintaan ja kykyyn viedä tutkimusprosessi menestyksellisesti läpi aiheen valinnasta valmiiseen tutkielmaan.

Kurssin opetussisällöt

​

Kandidaattiseminaari ja -tutkielma -opintojaksoon sisältyy seminaarityöskentelyä, tiedonhankintataitojen vahvistamista, kirjallisten osatehtävien tekemistä sekä itsenäistä työskentelyä. 

​

Seminaarityöskentelyyn sisältyvät tieteellinen keskustelu, argumentointi sekä palautteen antaminen ja vastaanottaminen.

 

Opintojaksoon kuuluu lisäksi kypsyysnäyte sekä kirjaston järjestämä tiedonhankintataitojen opetus

​

Itsenäinen tieteellinen työskentely sisältää sellaisia osioita kuin tutkimusteeman valinta, tutkimusprosessin suunnittelu, lähteiden hankkiminen sekä tutkimusaineiston analysointi ja raportointi.

Suoritustapa

Suorituksen päämuoto on seminaari, jonka rinnalla opiskelija työskentelee ohjatusti mutta samalla kuitenkin itsenäisesti ja omaehtoisesti aluksi tutkimussuunnitelmansa ja sen jälkeen tutkielmansa parissa.

​

Opintojakson alkupuolella seminaarin vetäjän antama ohjaus, opiskelijoiden vertaisoppiminen ja tutkielmansa tekemiseen orientoituvan opiskelijan itsenäinen työskentely yhdistyvät periodiluonteisessa seminaarissa, jonka tuloksena syntyy tutkimussuunitelma. Seminaarissa edellytetty argumentointi ja tieteellinen keskustelu ovat osa ko. oppimisprosessia.

​

Itsenäisen työskentelyn merkitys korostuu seminaarin jälkpuoliskolla, jolloin opiskelija tekee omaa tutkielmaansa ohjaajan antamien vinkkien pohjalta. Tässä vaiheessa korostuu tutkimussuunnitelmaa toteuttava itsenäinen tutkimustyö. Opiskelijan on hallittava oma tutkimusprosessinsa, kyettävä jäsentämään omaa työskentelyään ja ilmaisemaan itseään kirjallisesti.

Writing

Kirjoittaminen

Tutkielmaopintojen yksi keskeisimpiä asioita on oppia kirjoittamaan tieteellistä tekstiä.

Writing on a Notebook

Seminaarityöskentely

Seminaarissa opitaan kommunikoimaan, esittämään perusteluja ja käymään rakentavaa tieteellistä keskustelua.

Circular Library

Tutkimusprosessi

Seminaarissa opiskelija oppii hahmottamaan tutkimusprosessin kokonaisuuden aiheen valinnasta valmiiseen tutkielmaan. Samalla hän oppii tekemään tutkimuksen kannalta tärkeitä valintoja niin tutkielman aiheen kuin käyttämiensä teorioiden ja menetelmienkin suhteen. 

Tutkielman tekeminen kuuluu yliopisto-opintojen inspiroivimpiin suorituksiin erityisesti sen vuoksi, että jokainen voi sen yhteydessä soveltaa oppimaansa ja käyttää luovuuttaan tuottaessaan uutta tietoa itseä kiinnostavasta aiheesta. Samalla on mahdollisuus saada tuntumaa tieteellisestä tutkimusprosessista omakohtaisen kokemuksen kautta ja oppia akateemiselle työskentelylle välttämätöntä pitkäjänteisyyttä ja kurinalaisuutta. 

 

Tutkielmaa tehdessä on hyvä myös pohtia itseään tutkijana. Millaiset aiheet minua kiinnostavat? Millaiset lähestymistavat ovat itselleni tunnusomaisia? Millainen on oma kirjoitustyylini? Kuinka hyvin kykenen hallitsemaan pitkäjänteisyyttä vaativan tutkimusprosessin eri vaiheet?

 

Kaiken kaikkiaan tutkielman tekeminen on alemman korkeakoulututkinnon huipentuma, jonka menestyksellisen suorittamisen avaimet ovat opiskelijalla itsellään!

Osoite

Tampereen yliopisto

33100 Tampere

Vastuuopettaja

Ari-Veikko Anttiroiko

Kunta- ja aluejohtaminen

© 2020 Ari-Veikko Anttiroiko, Tampere University, Finland. Created with Wix.com

bottom of page