
Kandidaatintutkielma
Kandidaatintutkielma on alempaan korkeakoulututkintoon sisältyvä opinnäyte tai lopputyö, jonka tavoitteena on osoittaa kandidaatin tutkinnon vaatima oppineisuus. Se ilmentää opiskelijan kykyä laatia muotovaatimukset täyttävä tieteellinen kirjoitelma.

Tampereen yliopiston valmiit kandidaatintutkielmat löytyvät Treposta eli Tampereen yliopiston avoimesta julkaisuarkistosta.
Tutkimussuunnitelmaan kirjataan tutkielmaa koskevat keskeiset temaattiset, teoreettiset ja metodologiset valinnat. Hyvä tutkimussuunnitelma sisältää siten paljon aineksia, jotka siirtyvät enemmän tai vähemmän suoraan tutkielmaan.
Tutkielmaa tehdään ohjatusti, suunnitelmallisesti ja samalla kuitenkin itsenäisesti​. Jos etenemisen kanssa tulee ongelmia, opiskelija voi aina ottaa yhteyttä ohjaajaan. Tutkielman laadinnassa korostuu siis opiskelijan itsenäinen työskentely ja oman tutkimustoiminnan organisointi.
​
Tutkielman laadintaprosessissa tullaan uuteen vaiheeseen, kun tutkielma alkaa olla valmis jätettäväksi muodolliseen tarkastukseen. Tämä vaihe on huomattavasti edellisiä säännellympi, koska tässä vaiheessa on varmistettava, että tutkielma on jätettävissä tarkastettavaksi ja että se täyttää tutkielmalle asetettavat minimikriteerit. Tässä vaiheessa myös kypsyyskokeen tekeminen tulee ajankohtaiseksi. Tässä vaiheessa on huolehdittava seuraavista tehtävistä (ks. Opiskelijan käsikirjasta kohta kandidaatintutkielma):
​​
-
Kun opiskelijasta tuntuu, että tutkielma on valmis, asiasta on hyvä keskustella ohjaajan kanssa. Sen jälkeen edessä on muutama muodollinen vaihe eli alkuperäisyyden tarkastus (Turnitin), tutkielman jättäminen tarkastettavaksi (Trepo) ja kypsyysnäytteen tai -kokeen tekeminen (Moodle/kielikeskus).
-
Opinnäytteen tekstin alkuperäisyyden tarkistus tehdään ohjaajan Moodle-alustalla Turnitin-järjestelmässä tarvittaessa väliversioista opiskelijan päättämällä tavalla ja minimissään joka tapauksessa valmiiksi arvioidusta tutkielmasta. Ohjaaja käy Turnitin-raportin läpi ja antaa siitä opiskelijalle kommentit. Jos raportissa ei ilmene ongelmia, ohaaja antaa luvan tutkielman jättämiseen viralliseen tarkastukseen.
-
Opiskelija jättää tutkielmansa viralliseen tarkastukseen kirjaston antamien ohjeiden mukaan Trepoon ja ilmoittaa asiasta ohjaajalle. Tästä löytyy ohjeet sekä yliopiston verkkosivulta että opintojakson Moodlesta.
-
Kypsyysnäyte osoittaa, että tutkielman tekijä hallitsee tutkielmansa sisällön ja kykenee kirjoittamaan hyvää suomen kieltä. Se tehdään lähtökohtaisesti siinä vaiheessa kun tutkielma on jätetty tarkastettavaksi. Koronatilanteen aiheuttaman poikkeusjärjestelyn vuoksi kypsyysnäytteenä on vuodesta 2020 lähtien monena vuonna käytetty opinnäytteen tiivistelmää. Asiaa koskeva ohjeistus on syytä tarkistaa yliopiston verkkosivulta. (Ks. Kypsyysnäyte ja kielitaidon osoittaminen tutkinnossa).
Tutkielmaa koskeva arviointilausunto toimitetaan tiedekuntahallinnon kautta opiskelijalle sen jälkeen, kun kypsyysnäyte on hyväksytty sisällön (ohjaaja) ja kieliasun osalta (kielikeskus). Tutkielmien arvostelussa noudatettavista suuntaa-antavista arviointikriteereistä on oma taulukkonsa, joka löytyy sekä yliopiston sivustolta että Moodlesta. Kandidaatintutkielmat arvioidaan asteikolla 0-5. Hyväksytyn tutkielman arvosanat ovat 1 (=välttävä), 2 (=tyydyttävä), 3 (=hyvä), 4 (=kiitettävä) ja 5 (=erinomainen). Jos opiskelija ei ole tyytyväinen saamaansa arvosteluun, hän voi hakea oikaisua tiedekuntaneuvostolta.