top of page
  • Anttiroiko
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

Luova kaupunki-kehittäminen

Tälle sivustolle on koottu hybridimuotoisena toteutetun Luova kaupunkikehittäminen -opintojakson ydinsisällöt.

Kurssikuvaus

Kuvaus

Luova kaupunkikehittäminen –opintojakso on Tampereen yliopiston kunta- ja aluejohtamisen opintosuunnan aineopintoihin kuuluva opintojakso, jonka toteutuksesta vastaa Ari-Veikko Anttiroiko. Jakso koostuu luennosta ja teemaseminaarista. Teemaseminaarin suorittamiseen kuuluvat ryhmätyöhön osallistuminen, suullinen esitys purkutilaisuudessa sekä ppt-esityksen laadinta. Käytännön järjestelyistä ohjeistetaan luennolla ja Moodlessa.

Yleiskuvaus

Kurssilla paneudutaan luovan kaupunkikehittämisen teoriaan ja käytäntöön. Kurssin keskiössä ovat luovan kaupungin idean tarjoamat mahdollisuudet edistää yhdyskunnan kehityspotentiaalin hyödyntämistä.

Osaamistavoitteet

Kurssi jäsentää luovan kaupungin kehittämisideaa ja valmentaa osallistujaa tuottamaan kaupunkien taloudellista ja sosiaalista kehitystä edistäviä luovia ratkaisuja. Kurssin suorittanut ymmärtää luovan kaupunkikehittämisen problematiikkaa ja siihen liittyviä teoreettisia lähtökohtia, pystyy jäsentämään kyseistä ilmiökenttää ja tuntee alan peruskäsitteet. Lisäksi opiskelija perehtyy kurssilla luovuuden strategiseen hyödyntämiseen kaupunkikehittämisessä, luovuustekniikoiden käyttöön ja yhdyskuntien kehittämispotentiaalin hyödyntämismahdollisuuksiin.

Sisältö

Kurssilla hahmotetaan kaupunkien kehittämisen haasteita luovaan kaupunkiin liittyvien keskusteluteemojen valossa, joita ovat mm. osallistavat hallintaprosessit, fyysinen ympäristö, luova talous sekä kulttuuri kaupunkikehittämisen voimavarana. Kehittämisen lähtökohtia tarkastellaan pohtimalla luovuuden ja innovatiivisuuden merkitystä kaupunkien kehittämisessä ja liittämällä niiden käsittely alan keskeisimpiin kehittämiskonsepteihin ja teoreettisiin kehittelyihin (Landry, Florida ym.). Kurssilla käydään läpi luovan kaupungin kehittämisidean toteutusmuotoja ja strategisia lähestymistapoja niin suomalaisten kuin ulkomaistenkin esimerkkien valossa sekä esitellään po. kehittämisen sisältöalueita (luovat teollisuudenalat, muotoilu, kulttuuri, paikallishistoria jne.). Lisäksi käydään läpi luovuustekniikoita ja niiden soveltamisen ehtoja.

Luentosarjan pääteemat:

- Johdatus luovan kaupunkikehittämisen teemoihin

- Luovuustekniikat ja niiden käyttö

- Teoreettisia näkökulmia luovaan kaupunkikehittämiseen

- Luovan kaupungin strategiat

- Luovan kaupungin esimerkkejä meiltä ja muualta

Tampere

Luennot

Luennot
Johdatus luovuuden käsitteeseen ja luennon teemoihin

Laaja-alaisena kehittämiskonseptina "luova kaupunki" perustuu ajatukseen, että luovuus on keskeinen kaupunkien kehittämisen voimavara.  Ensimmäisellä luennolla käydään läpi luennon teemoja yleisellä tasolla ja lisäksi valotetaan muutamia peruskäsitteitä. Käsittelyn kohteena ovat erityisesti luovuuden käsite ja osatekijät, luovuuden edellytykset sekä luova prosessi. Luovuus on henkinen voimavara, jonka edellytyksiä voidaan parantaa kuntien, kaupunkien ja alueiden kehittämispolitiikan keinoin.

Luovuus-tekniikat

Luovuustekniikat ovat menettelytapoja, joilla tuetaan uusien ideoiden tuottamista ja hyödyntämistä. Tällä luentokerralla tarkastellaan perinteisten ja uusien luovuustekniikoiden toteutusmuotoja ja erityispiirteitä kaupunkikehittämisen kontekstissa. Käsittely kohdistuu luovuuden vahvistamistendensseihin vakiintuneen suunnitteluprofession ja orastavan omaehtoisen yhteisöllisen kehittämisen jännitteisellä kentällä. Jälkimmäisen osalta tarkastellaan lähemmin open space- ja camp-tekniikoiden syntyä ja leviämistä.

Luovan kaupungin teoriat

Tällä luennolla käydään läpi luovan kaupungin kehittämisen teoreettisia lähtökohtia kolmen toisiinsa kytkeytyvän teeman kautta: (1) luovuus kaupunkiympäristön suunnittelussa, (2) taiteet ja kulttuuri-instituutiot aluekehittämisessä sekä (3) luova talous ja luova luokka. Alan teoreettisen keskustelun juuret ovat fyysisessä kaupunkisuunnittelussa, josta se laajeni ensin kulttuurin ja taiteiden suuntaan ja myöhemmin luovia aloja ja luovaa luokkaa koskeviin teoretisointeihin. Merkittävimmän panoksen tähän keskusteluun toi 2000-luvulla Richard Florida.

Luovan kaupungin strategiat

Luovan kaupungin kehittämispolitiikan perusajatuksena on luovuuden monipuolinen ja laaja-alainen hyödyntäminen kaupunkiyhdyskuntien kehittämisessä, mukaan lukien sellaiset teemat kuin yhdyskuntarakenteen kehittäminen, sosiaalinen integraatio ja taloudellisen kasvun edistäminen. Tällä luennolla päähuomio kohdistuu viimeksi mainittuun eli käytännössä elinkeinopoliittiseen kehittämisalueeseen.

Esimerkkejä Suomesta ja maailmalta

Tämän luento-osion tehtävänä on konkretisoida luovaa kaupunkikehittämistä esittämällä esimerkkejä sekä Suomesta että maailmalta. Käsittely kohdistuu pääasiassa niihin tapauksiin, jotka ovat tulleet tunnetuiksi nimenomaan siitä, että niitä on kehitetty luovan kaupungin idean varassa. Suomesta esimerkkejä ovat Helsinki, Tampere ja Kaustinen. Maailmalta voidaan mainita sellaisia esimerkkejä kuin Amsterdam, Barcelona, Toronto, Yokohama ja Kanazawa.

Lopuksi

Tällä luentosarjalla on hahmotettu luovan kaupunkikehittämisen sisältöjä ja muotoja erityisesti elinkeinopolitiikan kannalta. Aluksi pohdittiin luovuuden käsitettä sekä luovaa prosessia ja luovuuden osa-tekijöitä. Sen jälkeen käsiteltiin luovan kaupungin teorioita ja luovuustekniikoita. Näiden jälkeen tarkastelun kohteena olivat luovan kaupungin strategiat. Lopuksi esitettiin vielä esimerkkejä meiltä ja muualta.

HAL.KAJO.215_synopsis_kuva.gif
Kirjallisuutta

Kirjallisuutta

Charles Landry: The Creative City (2000).

 

Landryn Luova kaupunki-teoksen viesti on se, että me tarvitsemme mielikuvitusta kaupunkielämän kehittämisessä. Se kannustaa meitä ajattelemaan, suunnittelemaan ja toimimaan luovasti pyrkimyksissämme ratkaista kaupunkien ongelmia ja hyödyntää kaupunkien kehityspotentiaalia.

​

Teoksen luvut:

PART ONE: URBAN GROUNDSHIFTS

1 Rediscovering urban creativity

2 Urban problems, creative solutions

3 The new thinking

PART TWO: THE DYNAMICS OF URBAN CREATIVITY

4 Creative urban transformations

5 Foundations of the creative city

6 The creative milieu

PART THREE: A CONCEPTUAL TOOKIT OF URBAN CREATIVITY

7 Getting creative planning started

8 Rediscovering urban creativity

9 Assessing and sustaining the creative process

PART FOUR: THE CREATIVE CITY AND BEYOND

10 The creative city and beyond

Videoita

Videoita

Luovuus

ja sen hyödyntäminen

Mitä on luovuus? Mitä luovuus edellyttää? Yleisimmin käytetty määritelmä luovuudelle on, että se on "kykyä luoda jotain sellaista uutta, jolla on arvoa". Oheisissa videoissa alan huippuasiantuntijat kertovat näistä asioista omia näkemyksiään.

Luovuus-tekniikat

Luennolla käsitellään luovuus-tekniikoita ja niiden käyttöä. Tällaisia tekniikoita ovat mm. aivoriihi, kuuden hatun menetelmä ja oppimiskahvila sekä erilaiset camp-tekniikat. Luovuus-tekniikoista ja niiden soveltamisesta löytyy lisää videoita Moodlesta.

Luova talous ja luova luokka

Luova kaupunki (creative city) nousi kaupunkikehittämisen avainteemaksi 2000-luvulla, varsinkin sen jälkeen kun Richard Florida julkaisi ko. teemaa käsittelevän teoksensa The Rise of the Creative Class (2002). Se korosti luovan luokan keskeistä merkitystä kaupunkien kehittämisessä.

Esimerkkejä

Esimerkkejä
bottom of page